Stockholm Marathon

Jag hade förberett och planerat allt in i minsta detalj. Allt var perfekt och planen var att springa i mål någonstans mellan 3:20 och 3:30.

Det var ju bara det där med träningen….. Måste man träna så himla mycket för ett maraton då? Äh! Jag är här för att springa och ha kul. Prestationen och tiden är sekundärt. Eller? Plötsligt stod jag där på startlinjen, ögonen smalnar och små horn växer fram ur pannan. Tankarna virvlar i huvudet. ”Jag ska minsann visa att det går….”, 5minuter till start…… men vi backar lite och tar allt från början.

Raceweek började med arbete. Måndag extrajobb, tisdag brandkåren i Borås, onsdag extrajobb, torsdag brandkåren i Borås, ingen vila här inte! Men jag försökte få i mig lite extra kolhydrater i form av pasta, godis och läsk under veckan. Fredag morgon gick jag av mitt dygnspass i Borås, åkte hem och slängde ihop det sista av packningen och väntade på pappa som körde mig till tåget i Alvesta.

När jag kom farm till Stockholm gick jag från Stockholms Central mot T-Centralen. Där hittade jag tunnelbanan till Stadion och Östermalms IP där man hämtar ut nummerlappen. Jag gick ett varv och kollade men bestämmde mig för att jag har nog tid att bekanta mig med stället imorgon. Så jag begav jag mig till Malte, Jessica och deras son Henry (13 månader) som så snällt lånat ut sitt rum till mig.

Fredagkvällen bestod i att försöka äta allt jag kom över för att sedan räkna gel, blanda sportdryck och intend. Jag sov som en stock hela natten och vaknade sedan vid 7-tiden av Henrys glada tillrop från köket.

Jag lekte lite med Henry, åt frukost, gick igenom min packning och fixade mina snygga Umaratatueringar.

Vid 9:30 begav jag mig mot Östermalms IP. Jag tog tunnelbanan mot stadion och väl där letade jag upp var jag skulle byta om och lämna mina ombyteskläder. Hälsade på lite folk jag känner och några jag inte känner. Jag gick en sväng i expot men hittade inget kul att köpa.

Jag bytte om, tejpade och smörjde massa strategiska ställen. Träffade Richard Bäckström som hjälpte mig med en snygg instagrambild. Därefter svepte jag min intend och tryckte en gel. Jag gick mot startgrupp D och joggade i ca 15 minuter, blandade intervaller, lite tåhävningar och andra småövningar jag kunde komma på.


Japp! Så här stark kände jag mig

Så…. nu är vi där vi började då…. 5 min till start. Planen var ju 4:40 min/km med insikten att det inte skulle hålla hela vägen. Jag skulle då gå i mål efter 3:20-3:30.

Man står där i startfållan och folk kommer och går. Tysta, fokuserade, speakern uppmanar alla till att höja händerna över huvudet, dansa och ropa. De försöker få igång folkfesten men många är så spända att de ler inte det minsta, inte jag heller.

De stora namnen i elitledet presenteras ett gäng Etiopier, en Japan och så Musse.

1 minut till start. Jag trycker en gel. Planen är att jag ska trycka i mig en var 17:e minut. Min GPSklocka är inställd att varna var 17e minut. Jag har räknat på 3h 30 min det blir 12 gel. Det har jag med mig i mitt flipbelt.

Starten går, jag hinner tänka: håll dig till din raceplan. Det går mycket utför den första biten. Jag är rätt bra på att springa avslappnat i utförslöp.

Jag kontrollerar klockan, 4:30 tempo. Det känns bra, avslappnat och jag har låg puls. Jag tänker att det gör ju inget att få ner snitttiden något i början.

Då kan jag ta det lugnare i uppförsbackarna. Det gör jag, när de första uppförsbackarna kommer springer många ifrån och förbi mig. Men när det går utför kommer jag ikapp. 5km passeras på 23 min. Och så här rullar det på, relativt odramatiskt, vi springer igenom ett ganska vindstilla, mulet och behagligt Stockholm. Vi kommer till Västerbron och möts av ett glatt gäng med skyltar där det står ”fuck the bridge” ojdå! Det blir nog jobbigt. Men Västerbron är en liten fjuttbro och 10km springer jag på drygt 46min.

Vi springer förbi massa byggnader och platser man känner igen, Stockholms slott, Dramaten, Kungsträdgården, gamla stan, Operan mm. 15km rusas förbi på 1h 10 min.  Löpningen går riktigt bra och behagligt tills vi kommer ut på Gärdet och vi närmar oss ett halvmaraton. Jag har successivt sänkt tempot för att jag ska pricka 4:40 i snitt när jag passerar 21km.

Med en kisspaus vid 20km passerar jag 21,1km på 1h 40min. Det är 4:44 min/km. Det är nu jag inser att det här kommer bli jobbigt. Ska jag springa 21 km till? Ska jag springa i nästan 2 timmar till??!? Men benen trummar på, jag tittar upp mot Kaknästornet, ler och skålar mot det med en gel och försöker hålla humöret uppe……Nä! Det gör jag inte, Jag biter ihop, ser sur ut och tittar en meter framför mig.

 25 minuter senare passerar jag 25km, ganska exakt 2 timmar. Äntligen lämnar vi tråkiga Djurgården och kommer in i stan igen. Publiken tätnar. De ropar åt oss att vi är duktiga och ser starka ut.

30km passeras på 2h 25 min. Jag närmar mig Västerbron för andra gången. Jag får draghjälp upp. Det är nu mitt minne börjar bli något diffust. Jag vet att han har Salminglinne och Salmingskor. Jag håller hans rygg. I backen efter bron släpper jag ryggen. Men minnet är mosigt, vi pratade men jag minns inte vem det var. Tack för hjälpen! 

Edit: I efterhand har det visat sig att det var Fredrik Wirenmark som glatt studsade upp för Västerbron som en bergsget. Jag borde ju kommit ihåg @wirustherunner. 

Därför heter nu Västerbron istället Wästerbron. 

Flaggan för 35km passeras vid 2h 50 min och det är nu kroppen inte vill vara med längre. Tempot sjunker, det enda jag tänker är att jag inte får börja gå. Och att jag måste lyssna efter pipet från klockan, så jag inte glömmer ta min gel.

40 km, 3:19, 5km på nästan 30 min och när det inte är långt kvar försöker jag ta mig samman och faktiskt springa. Det går knappt. Sista kilometern lyckas jag hålla 4:52min/km. Jag springer in på stadion,  jag rycker nummerlappen och måtte min plan gå vägen, vi hade pratat om kullerbytta. En kullerbytta? Jag gör det! Publiken jublar, åt mig? Jag vet inte, jag har tunnelseende. 

Min tid?

 3:32:28 


Klicka på bilden för att se en film från min målgång

Kullerbyttan ger mig kramp i triceps och bröstmusklerna så såg ni någon stretcha överkroppen istället för normal löpmuskulatur så var det jag.

Ett ”Grattis! Bra jobbat!”, en medalj, jättefin, med Västerbron på. ”Fuck the bridge” var det första jag tänkte på. En traditionsenlig vattenflaska fick man med.

Tillbaka på Östermalms IP fick man en finsishertischa och en påse med diverse ätbart. Jag mötte en tjej med korvar jag tryckte i mig 4 korvar, bulle, kaffe och sen samlade jag ihop mina grejer, bytte kläder, nu var det ju bråttom, bara 2 timmar tills tåget går hem.

Jag vinglar iväg mot tunnelbanan. Jag går så snabbt benen bär till Jessicas och Maltes lägenhet. Snabbduschar och rusar till T-centralen. Som vanligt är tåget försenat när jag väl kommer till tågstationen. Jag har ont i kroppen och tänker att jag ska sova hela vägen hem. Men på platsen jämte mig sitter Torbjörn från Lund som också sprungit  och efter en stund dyker hans kompis, Katarina, upp och vi sätter oss i bistron och tar en öl. Vi sitter och snackar hela vägen till Alvesta där våra vägar skiljs. Hoppas vi ses på något lopp i framtiden.

Det var historien om Stockholm Marathon.

Jag hoppas jag får möjligheten att göra om det någon gång i framtiden.

Efter målgången var jag besviken på tiden men gradvis blev jag nöjd och sedan jättenöjd. 

Varför gick det inte då fort som jag tänkt? Det hänger troligen på antalet långpass. Jag har bara gjort tre löppass på 25km i år och inga över 30km sedan Augusti 2015. Jag är i efterhand egentligen förvånad att det höll så länge som det gjorde. Jag tillskriver min framgång min optimala energiplan inför och under loppet. Tack Simon och Tommy och alla i Umara sports club för de ovärderliga tipsen.

Besök gärna
Salming Running Academy på Youtube
academy_logo

11219230_757692801018055_3908064956374571966_n
Gå med i USC
USC

salming-runlab-logo

  native fitness

freemax logo

Annonser

En reaktion på ”Stockholm Marathon

  1. Pingback: Göteborgsvarvet 2017 – Marcus Triathlon

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s